1956. október 23. „…A szabadság ott kezdődik, ahol megszűnik a félelem.” (Bibó István 1956.)

„A rendszert az egész magyar nép söpörte el. (…) A világon páratlan szabadságharc volt ez, a fiatal nemzedékkel a népünk élén. A szabadságharc azért folyt, mert a nemzet szabadon akart dönteni arról, hogy miképpen éljen. Szabadon akar határozni sorsa, államának igazgatása, munkájának értékesítése felől.”
Mindszenty József (1956) Esztergom érseke, bíboros, hercegprímás

A Becsehelyi Általános Iskola nyolcadik osztályos tanulói Némethné Lukács Márta osztályfőnök rendezésében rendhagyó, modern módon emlékeztek meg az 1956-os forradalom és szabadságharcról. Műsoruk nem csak október 23-a és az azt követő napokra emlékeztetett bennünket, hanem olyan értékeket is közvetített számunkra a megemlékezésen, amelyek jelenleg is nagyon időszerű kérdések. Egy nép szabadságvágya, függetlenség iránti vágya öltött testet előadásukban, amelyhez leginkább a fiatalság tenni akarására volt szükség.

Simonné Benkő Edit Igazgató Asszony a nyolcadikosok műsorának méltatása után külön felhívta tanulóink figyelmét arra, hogy bár az események 67 évvel ezelőtt történtek, de bizony nagyszüleik, dédszüleik szívében sokszor fájó emlékként élnek a mai napig. A fiatalok számára távolni múltnak tűnhet ugyan, valójában viszont a jelenünkben is "harcolnunk" kell a szabaságunkért, és megelőznünk azt, hogy a történelem megismételhesse önmagát, soha többé nem történhet meg, hogy egy országot korlátoznak szabad akaratában.

Kapcsolódó galéria

1956. október 23. „…A szabadság ott kezdődik, ahol megszűnik a félelem.” (Bibó István 1956.)

Pályázatok

Örökös Ökoiskola
Petőfi200 projekt
Csodaszarvas Program
Határtalan Program
EFOP logo
Erzsébet-tábor
Fenntarthatósági Témahét 2023
Digitális Témahét 2023