Tökfaragás

Ha október, akkor Halloween, legalábbis a becsehelyi sulisoknak biztosan, hiszen a Diákönkormányzat ismét megszervezte az iskolánkban már hagyománnyá vált tökfaragást, kicsiknek és nagyoknak egyaránt. A kelta eredetű de Magyarországon is egyre népszerűbb Halloween-nak a töklámpás elengedhetetlen kelléke, a tökfaragás mögött álló legenda pedig igazán érdekes...

A kelta eredetű, majd angolszászra átdolgozott monda szerint élt egykor egy istentelenül csibész, részeges ember, Jack, aki magát az ördögöt is megtréfálta. Miután meghalt, sem a mennyországba, sem a pokolba nem merték felvállalni a problémás gazfickót – örök bolyongásra ítélték. Jack, hogy el ne tévedjen, a pokolból való parázsló szenet betette egy kivájt takarmányrépába (jelenleg takarmánytök), ezzel világítva meg az utat, szüntelenül ingázva menny és pokol között.

A hagyomány a bevándorlókkal együtt  az Egyesült Államokba is eljutott, és az emberek az Észak-Amerikában őshonos sütőtököt kezdték használni lámpásként, az európai kultúrába már a tökfaragással éledt újra Jack legendája a gyerekek legnagyobb örömére. 

A Becsehelyi Általános Iskola diákjai is nagyon élvezték a tökfargós délutánt, a Diákönkormányzat tagjai segítettek a kisebbeknek a fargásban és az egyedi tökök megalkotásában. A programot Németh Kristóf Diákönkormányzatért felelős pedagógus koordiálta a DÖK-tagok mellett.

Kapcsolódó galéria

Tökfaragás

Pályázatok

EFOP logo
Digitális Témahét 2023
Petőfi200 projekt
Örökös Ökoiskola
Erzsébet-tábor
Fenntarthatósági Témahét 2023
Határtalan Program
Csodaszarvas Program